Årets Finnmarkstreff – PYSSYJOKI !

 

Av Snorre Sundquist, BMW K100 (men skulle vært BSA B33)

 

PLASSERING

Overskriften kan tyde på at årets Finnmarkstreff var lagt ut av landet, men forklaringen er enkel. Lokalavdelingens store leder Ingeir Kristiansen bor i Kirkenes, men er opprinnelig fra Børselv i Porsanger kommune. Med hans lokale tilknytning var det smart å legge treffet til Bungalåven i Børselv. Siden vi nå er i et område med sterk samisk og ikke minst finsk tilknytning, så har Børselv flere navn – Bissojohka på samisk og altså Pyssyjoki på finsk.

 

ANTALL

Årets treff var som alltid imøtesett med store forventninger – og en viss bekymring i forhold til været. Yr meldte muligheter for lett regn i perioder på fredagen, ellers greit men ikke så varmt. Vi som ankom fredag ettermiddag kunne konstatere at lett regn i Finnmark er til tider heftige saker, men det varte ikke så lenge. Til arrangørenes glede var det jevnt tilsig med deltakere utover kvelden, og man endte opp med totalt 42 motorsykler, ny rekord for Finnmarkstreffet! Som vanlig ble kvelden benyttet til å hilse på gamle kjente og gjøre seg kjent med nyankomne og ikke minst de syklene som ikke hadde vært på treffet tidligere. Det er interessant å registrere at vi stadig får tilsig av nye deltakere fra hele landet, samtidig som de lokale «heltene» holder stand. Det er også en flott spredning av ulike modeller og årganger på motorsyklene.

 

330-SKVADRONEN

Etter frokost lørdag var det felles avreise i lettskyet vær de 42 kilometerne inn til Lakselv der vi skulle besøke 330-skvadronen på Banak. De er en del av Luftforsvaret og operatør av Statens redningshelikoptre og har stasjoner i Banak, Bodø, Ørland, Sola og på Rygge. Gutta på Banak stilte opp med kaffe og nygrillede pølser, og vi fikk en orientering med tilhørende film om hvordan helikoptrene opererer. Etterpå var det inn i verkstedhallen der det sto to Sea King maskiner, det ene utrykningsklart og det andre under overhaling. Med tanke på at disse er produsert på 1970-tallet er de imponerende velholdt, her var det mye å hente av lærdom for en veteranentusiast- ikke minst med tanke på orden og system på verktøy og deler. Vi fikk meget god informasjon helt ned til den minste skrue av de ansatte, dette var virkelig folkeopplysning! Selv om Sea King`en har gjort en utmerket jobb i alle år var mannskapet tydelig på at de så fram til å ta i bruk mer moderne maskiner i løpet av kommende år. Dette er flygende sykehus og skvadronen har berget hundrevis av liv gjennom årene. Fantastisk interessant besøk!

 

HAMNBUKT

Etter besøket på Banak Flystasjon var det den obligatoriske oppstillingen i sentrum av Lakselv. Kanskje ikke den store pågangen fra lokalbefolkningen, men vi fikk fylt opp av is, brus, pølser og andre livsnødvendigheter. Etter oppstillingen var det «fri kjøring» fram til middagen om kvelden. Selv ble jeg med Reidar Johnsen og 10-11 andre de 8 kilometerne ut til Hamnbukt, som er «havna» i Lakselv. Reidar orienterte her om den store eksplosjonen 13. august 1943 da det tyske ammunisjonsskipet «Argus» gikk i lufta og mer enn 70 mennesker omkom. Eksplosjonen var så kraftig at en del av skipssiden på flere tonn ble kastet et par hundre meter opp i fjellsiden. Denne måtte vi selvsagt befare, og den hadde holdt seg merkelig godt –solid stål!

 

SILFAR

Vel tilbake i Børselv/Pyssyjoki/Bissojohka tok jeg turen opp til Silfar Canyon noen kilometer opp langs Børselva. Der var det flere andre veteraner, og etter et par hundre meters vandring inn i skogen kom vi fram til et juv der elva har gravd ut en canyon. Ettersom Børselva er en bra lakseførende elv, mente enkelte å kunne se laksen oppe fra kanten av juvet. Flott skue uansett!

 

SOMMERDALEN

På vei mot Bungalåven lot jeg meg friste av et veiskilt som pekte opp mot Sommerdalen. Etter mye vestavind og havtåke måtte Sommerdalen være det perfekte sted. Joda, det var ikke så langt opp til Sommerdalen, og noen hus og gårder som lå der virket både bebodd og velstelt. Klimaet var imidlertid ikke vesentlig forskjellig, så Sommerdalen blir nok et sted man kan krysse av at der har jeg vært!

 

FELLESMIDDAG

Klokken 19 var det tid for fellesmiddagen, som på grunn av det store oppmøtet var lagt til Kventunet like i nærheten. Her har for øvrig Finnmarkstreffet hatt omvisning tidligere. Maten var naturlig nok Finnebiff med potetmos og grønnsaker, etterfulgt av multekrem – det samme som kongeparet får uansett hvor de drar i Finnmark! I motsetning til Kongen måtte drikke medtas av den enkelte, og praten rundt bordet tydet på at både mat og drikke falt i smak. Rolf Barry-Berg, som møtte på sitt andre Finnmarkstreff denne gangen sammen med datteren Marianne, lovte under takk-for-maten talen å komme tilbake neste år, noe vi alle fikk med oss!

 

PREMIER OG UTMERKELSER

Når det er snakk om Finnmarkstreffet så dreier det seg ofte om de store distansene. Per Christian Bratheim hadde kjørt lengst – 2100 km - med sin DKW 1936 modell, som også var eldste sykkel på treffet. Slett ikke verst! Alf Hoddø var tilbake på veien med sin Zundapp fra 1942 og fikk premie for lengst kjørt med sidevogn – 200 km. Det var bare to damer som var sykkelfører på treffet, Marianne Barry-Berg og Tarja Stenersen. Av disse fikk Tarja prisen for lengst kjørt distanse – 150 km. Arne Karlsen stakk av med prisen for minste sykkel – Tempo Villiers 1952 på 125ccm. Premie for 20 års trofast oppmøte gikk til Bjørn Sture Nilsen, Sture Arntsen og Arne Karlsen, alle fra Kirkenes. Etter premieutdelingene var det loddsalg med et omfattende premiebord. Det er loddsalget som berger økonomien, så alle deltok. Senere var det «fri dressur» utover kvelden, men alt foregikk i sømmelige former!

 

SÆRLIG FRAMHEVET

At finnmarkinger møter på Finnmarkstreffet burde kanskje anses som en plikt, men at entusiaster lenger sør i landet tar turen – opptil flere ganger- er ikke like åpenbart. Det er derfor gledelig å møte Marie og Jostein Erstad, Hans Iversen og Marianne og Rolf Barry-Berg selv om de velger tilhengermetoden til transport nordover. Gjengangerne Odd Borge og Ragnvald Øye kjører selv godt over 2000 km, det samme gjorde denne gangen Morten Engelberg (Romedal), Arne Kristian Dæhlie (Løten) og Terje Bjørndal (Kongsvinger). Per Christian Bratheim var som nevnt prisvinner, men kunne avsløre at han hadde deltatt på Finnmarkstreffet en gang tidligere - for 14 år siden. La det ikke bli like lenge til neste gang. Odd Borge antydet at det kanskje ikke ble like greit å møte i årene framover, men dette tolker vi bare som et øyeblikks melankoli etter å ha opplevd Odd i fint driv på E6. Ellers skal vi hilse til Odd H. Rønning som nå savnes på treffet. Vi takker Reidar Johnsen som sammen med styret i lokalavdelingen gjennomførte et prikkfritt arrangement i Reidars hjemkommune Porsanger. Takk også til Bungalåven som tok så godt imot oss og ikke minst takker vi for den suverene mottakelsen vi fikk hos 330-skvadronen på Banak!

 

NESTE TREFF

Vi holder fast på tradisjonen med å arrangere treffet siste helgen i juni, som blir 23 til 25 juni 2017. Treffsted er ikke fastlagt, men blir nok i Vest-Finnmark i nærheten av Alta. Nærmere beskjed kommer i Sidevogna senere. Imens, folkens, er det bare å ta tran, hive seg i skruing, trimme redskapen og holde humøret oppe så vi er klar til neste års Finnmarkstreff.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Rolf Barry-Berg | Svar 01.07.2016 21.12

Takk for kjempehyggelig treff igjen. Denne gangen var det spesielt hyggelig at dere tok så godt imot Marianne som fikk "Finnmarksdåpen" - inkl finnmarksgloser!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

27.10 | 00:21

Fantastisk mann og samling. Så akkurat reportasjen i Norge Rundt, og googlet.
Hvis muligheten byr seg, vil jeg besøke mannen, samlingen og sikker få "gåsehud".

...
19.06 | 14:00

hei Har du en dato?

...
05.03 | 09:18

Hei, ønsker å leie en klassisk eldre bil for bryllup i Lakselv til sommeren.

...
01.04 | 11:30

Fin side, takk for besøket Ken, flott sammling du har der. Vi treffes igjen

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE